More Than Just Real Estate - Кристин Радоилова и sabale
Кристин Радоилова създава пекарната за канелени рулца y dough. Година по-късно създава и sabale — заведение за закуска, обяд, кафе и печива. Партньори в мисията ѝ са Йордан Жечев, Васил Петраков и Ивета Лукова.
Как се роди идеята за създаването на sabale и каква е основната му отличителна черта (концепция)?
Винаги ми е липсвало място в София, което отваря рано и сервира хубава закуска. Така се роди идеята за sabale. Сутрин предлагаме закуска, след това обяд, през целия ден има печива, напитки и кафета. Мястото е на самообслужване и фокусът завинаги остава върху чистата, проста и семпла храна с възможно най-добрите продукти наоколо.
Каква е идеята зад името? Как измислихте името 'sabale'?
Чух думата “сабале” от баба си, когато бях малка. Някак се запечата в съзнанието ми и когато беше време да измислим име за мястото, “рано” и “утро” ми се струваха безхарактерни. “сабале” пасна идеално.
Как успяхте да намерите мечтаното място за sabale?
Щом открих голямото, високо и красиво пространство на ул. Георги Бенковски 11, не исках да отида на нито един друг оглед. Мислех само за него, исках само него. Виждах идеята си разгърната само и единствено там. Свързах се с First Estates, които бяха с мен през целия процес на преговори и наемане на пространството. Ако не бяха те в самото начало, нямаше да има сабале. Поне не такова, каквото е сега.
Защо пространството, в което работите, е повече от просто недвижим имот?
Пространството е пълно с история и душа. Когато го наех, разбрах, че под замаската на пода се крие мозайка, създадена още през 1922. Поставихме си за цел и прекарахме много време в това да стигнем до нея и да я възстановим. Възстановихме и други части от пространството до някогашната им версия.
Впоследствие направихме кухнята изцяло отворена, за да могат всички наши гости да виждат нас, продуктите, храната, процесите. Искаме да сме близки с тях и да няма бариери. Искаме да виждат лицата, които са там от много рано сутрин, за да им сервират хубави яйца с хубав хляб и масло. Пространството е просто пространство, докато не го изпълним със сърце, душа и емоции.
Какво трябва да опита човек първо в sabale? Кое е вашето фирмено ястие?
Първото нещо, което да пробвате при нас, са яйцата - бъркани или омлет. Или закуска компле с избито масло. Или авокадо тоста. Абсолютният ни бестселър е грилд чийз сандвича с три вида български сирена, който си върви заедно с доматена супа. Но не пропускайте софт сърв сладоледа. Намерете място и за него.
Какво мислите за развитието на ресторантьорската култура в София и България в момента?
В София има толкова много неща, които липсват на кулинарната сцена. Но все повече хора от други сфери напускат работата си и се впускат в това да ги създадат. Това вкарва различна перспектива и друг подход в индустрията, което намирам за много ценно. Иска ми се все повече места да са обсесивни в избора си на възможно най-качествените продукти, които да вкарват в кухнята си. Иска ми се и все повече места да обръщат внимание на интериора и да го направят различен от този, който сме свикнали да виждаме навсякъде тук. Всичко ново и различно е изключително нужно и добре дошло.
Кой е любимият ви декоративен елемент в този интериор?
Обожавам отворената ни кухня. Подът мозайка, който възстановихме. Начинът, по който разделихме пространството на две - “студено”, което е кухнята и всичкото сиво в нея; и “топло”, което е салонът за хората с основен елемент дърво. Обичам голямото огледало в края на пространството, както и огледалата в тоалетните - всички те са от неръждаема стомана, но толкова изтънчена, че да е огледална, обичам този детайл. Обичам и начина, по който пада светлината върху масите до прозорците. И високите тавани. И голямата маса за споделяне. Много обичам sabale.
Трите ви любими места в София?
Освен y dough и sabale? Хм, бих казала: вечеря в Sol или Fake French, коктейли в 3 oz или Local, бейгъли от Obred, хляб от iHlyab, напитки и атмосфера в Zh.
Project by @firstestatesagency
Featuring @sabalesofia
Photography&edits @tattio @tatianalebed.ph
Creative direction @annagreenwich