0700 15 15 1 02 980 20 68

Знаете ли, че…?

На фокус

Знаете ли, че…?

Публикувано

31/01/2023

Знаете ли, че…?

Може да ползвате данъчно облекчение, ако сте ремонтирали жилището си 


Ремонтът на жилището често е голямо предизвикателство, с което се сблъскват собствениците на имоти. Все пак, съществува възможност, при определени условия, да ползвате данъчно облекчение, като приспаднете от годишния си доход суми, заплатени за труд при ремонтни дейности - подмяна на ВиК и ел. инсталации, монтаж­ на мебели, подмяна на подови настилки и други. 


За целта е необходимо да подадете годишна данъчна декларация. Това може да направите в периода от 10 януари до 02 май 2023 г., по електронен път, по пощата или в офисите на приходната агенция. 


Разбира се, необходимо е да отговаряте на редица изисквания, като например:

- През 2023 г. може да ползвате данъчно облекчение за суми, заплатени през 2022 г. 

- Може да приспадате само суми, заплатени за положен труд, но не и за закупени материали.

- Максималната сума, с която може да намалите годишния си доход, е 2000 лева, т.е. дава ви се възможност да намалите данъците си с до 200 лева. 

- Необходимо е да сте собственик на имота, за чийто ремонт сте заплатили суми. Ако собственици сте няколко лица, всеки от вас може да ползва облекчението, но при общ размер до 2000 лева. 

- Имотът трябва да се намира на територията на България и да има жилищен статут. 

- Не трябва да имате публични задължения. 

Ако искате да се запознаете с изискванията и документите за ползването на данъчното облекчение, може да посетите електронната страница на Националната агенция по приходите тук.


Ако не ви се занимава с бумащина, може да разгледате подбрани предложения за имоти, които нямат нужда от ремонт и са напълно готови за нанасяне.Светло офис пространство под наем в центъра на София, с паркинг. Разгледайте офертата тук.Самостоятелна офис сграда под наем в близост до Орлов мост в София. Разгледайте офертата тук.Дизайнерски двустаен апартамент за продажба в близост до НДК в центъра на София. Разгледайте офертата тук.Модерен 3-стаен апартамент на метри от НДК. Разгледайте офертата тук.


Прочетете повече от блога на First.bg:

Знаете ли, че...

Какво трябва да знаете за недвижимите имоти

Как да подготвите имота си за продажба