0700 15 15 1 02 980 20 68

Как да направим дома си по-уютен през зимата

На фокус

Как да направим дома си по-уютен през зимата

Публикувано

27/11/2019

Как да направим дома си по-уютен през зимата

Докато навън става все по-мрачно и студено, все повече търсим защитата на дома си, разчитайки на неговата сигурност и топлина. Наближаващите празници определено влияят на настроението приповдигащо, но как да удължим тези приятни емоции и да си доставим повече уютни моменти вкъщи? Представяме ви няколко бързоприложими идеи за по-хюга* преживявания на закрито или как да подготвим дома си за зимата и празниците.

През зимата денят е осезаемо по-кратък и вечерта настъпва бързо. Тогава нуждата от допълваща светлина за мрачните дни в дома се засилва. Поставянето на изкуствени светлини или свещи по первазите и масите не само ще допринесе за празнично настроение, но ще създаде един неподправен уют. Неслучайно Дания е нацията, която използва най-много свещи на глава от населението. Лесно може да си го обясним със суровото зимно време в тази скандинавска държава, която едновременно с това е и една от най-щастливите. Друга идея, която може да пренесем и у нас идва от Германия и е свързана с Коледа. Те запалват по една свещ всяка неделя през декември, отброявайки дните до Рождество.

Първият по-сериозен студ е идеалният момент да поставим вълнения килим в хола, ако имаме навика да ги използваме сезонно. Освен, че ще даде естествена топлина, застланият с килим под придава едно съвсем друго усещане за комфорт в стаята. Така може да се разхождаме и само по чорапи, а и няма да се притесняваме, че на децата ще им е студено. През зимните месеци използването на текстил от естествени материи ни дава изключително приятно усещане на допир. Дали ще е топлото одеяло за следобедната дрямка, жилетката, с която се намятаме или удобните меки възглавници, те ще ни накарат да останем за по-дълго в уюта на дома, докато навън вятърът навява снега по первазите.

Винаги съм смятал за късметлии хората, които имат камина в дома си. От всичко изброено, тя е нещото, което дава истинска радост в дома, сплотява и ни кара да релаксираме пълноценно. Да изпиеш топла чаша с любимата си напитка пред камината с интересен роман в ръка, e преживяване за тялото и душата. Подготовката на камината през есента ще ни гарантира прекарването на тези топли семейни моменти през зимата. Така че е крайно времето да запалите отново камината и да се насладите на топлината на огъня.

Цветовият облик на интериора също може да ни накара да усетим Коледа още по-близо. Червеното, зеленото и златистото са чудесни, за да преобразим дома си и да удължим празничното настроение. Сменете калъфките на декоративните възглавници с такива на коледни мотиви, окачете коледните ботуши на видно място, декорирайте вази с тъмнозелени елхови клонки. Използвайте естествени материали и за останалата украса - шишарки, канелени пръчки, а защо не и плодове? Те ще придадат и специален аромат на дома. Не свързвате ли аромата на току-що обелена портокалова кора с Коледа?

Ако статията ви е харесала, следете редовно публикациите в блога и харесайте официалните ни Facebook, Instagram & LinkedIn страници за актуални новини от света на имотите.