0700 15 15 1 02 980 20 68

Как се класира Вашият квартал?

Индустрията отблизо

Как се класира Вашият квартал?

Публикувано

05/06/2015

Как се класира Вашият квартал?

Луксозният интериор може да те накара да се влюбиш в едно жилище, но няма как да е достатъчен, сам по себе си, да го превърне в мечтания ти дом. Намирането на локация, която съответства на стандарта ви на живот е също много важно. Специалистите в търговия с луксозни имоти в столицата ни - First Estates, създадоха следната много полезна инфографика, с която да ви ориентират в ценовия пейзаж на най-предпочитаните жилищни квартали на София.

В анализа им попадат предимно югозападните и южните части на града, които реномираната агенция определя като най-желани и, съответно, престижни. Различните квартали са оценени според средната им покупна цена за кв. м., а също и според предлагания от тях лайфстайл и обща естетика. 

Съвет от екипа: За да разгледате инфографиката в пълен размер, кликнете на изображението!

 

Според класацията на First Estates, районът на Докторската градина предлага най-скъпите жилищни пространства, като учудващо изпреварва по покупна цена района на Топ център. Въпросният изостава по съвършенство, заради няколко свои недостатъка: по-шумната си атмосфера; по-малкото зелени пространства; сравнително високите сгради, без наличен асансьор.

Впечатление прави драстичният спад в цената за северните централни части – около булевардите Тодор Александров и Опълченска, където старите хубави сгради остават все още занемарени, а социалната среда е под въпрос.

С отдалечаването си от градския център, жилищата за продан поевтиняват. По-голямото разстояние не е вече недостатък за кварталите обслужвани от сравнително новото софийско метро. Много от тези жилищни квартали имат също предимството да граничат с великолепни пространства за отдих, като Южния парк, Ловен парк, парк Гео Милев. Горен Лозенец, Манастирски ливади и кв. Витоша предлагат много варианти за жилища с модерна архитектура.

Цените на недвижимите имоти в столицата ни продължават да се покачват, макар и бавно. През първото тримесечие на тази година, ръстът е бил 5-7 %, което е знак за вече стабилен инвестиционен климат.  Цените на жилищата в районите на Оборище и Топ център са се покачили с 15 % за този период. 

Текст подготвен със съдействието на списание Vagabond