Паркови алеи
0700 15 15 1 02 980 20 68

Паркови алеи

Буйният живот на София около нейните зелени пояси.

Когато летите над София, градът изглежда като безкраен зелен балдахин с малки покривчета, които се показват през него. С над 35 градски парка и стари дървета по улиците, София изглежда много озеленена, особено през лятото. Борисовата градина (най-големият парк) се свързва с парк Ловен, което прави над 6 км2 зелена площ.


Парковете в София имат собствен живот. Борисова градина е “дом” на Националния футболен стадион, тенис кортове, Националната тенис академия, Център за конна езда, Метеорологичния институт, Източноправославната семинария, ледена пързалка през зимата, както и километри пешеходни и колоездачни пътеки. В парковете също има барове и ресторанти, а местните жители се наслаждават често на изпълнения на музика на живо и други събития.

Всеки слънчев ден парковете са пълни с деца и семейства, наслаждаващи се на току-що преустроените (и разширени) детски площадки и пешеходни пътеки, както и на много други детски занимания. Всичко това създаде доста атрактивен начин на живот за жителите в тези райони и затвърди някои от най-търсените квартали на София за инвестиции в недвижими имоти.

Инвестиране

Квартали

Лозенец, Изток, Изгрев и Иван Вазов се считат за кварталите,които са в непосредствена близост до парковете в София. В тези квартали има различни типове сгради - от самостоятелни къщи до дипломатически сгради на 20 етажа. От 2004 г. тези квартали са идеално място за водещите архитектурни и строителни фирми. Това доведе до висококачествени, функционални сгради, които поддържат своята стойност. Инвеститорите, които искат да купят в тези райони, могат да намерят страхотни предложения дори и от категорията „ново строителство“. Обикновено имотите в тези квартали имат приемливо увеличение с 3-5% и обикновено са ниско рискова инвестиция.
С нарастването на стойностите на имотите в центъра на града, маржовете на печалба на инвеститорите, които искат да купуват, преустройват и продават, стават все по-малки. Лозенец, Изток, Изгрев и Иван Вазов вече са водещи квартали за тези, които искат да препродават имоти. Тази динамична среда доведе до някои интересни развития в района.

Тайните на луксозните квартали

В близост до парка Клушарски и американското посолство, местните предприемачи започнаха да изкупуват стари еднофамилни къщи на около 400м2 парцели. Върху тези имоти построиха луксозни редови къщи и неповторими с архитектурата си домове, създавайки скрити съкровища на пазара имоти в Лозенец, който обикновено е със средни цени.
Друг район, който предлага красиви еднофамилни домове (по чудо в идеалния център), е квартал Яворов. Този район е между Борисова градина и Военния парк и в непосредствена близост до Оборище. В миналото парцели от около 300-500 м2 са били прехвърляни от държавата на преподавателите от Софийския университет, за да се построят ваканционни домове върху тях, тъй като този район е бил вилна зона на София. Днес Яворов вече е в географските граници на града, но очарователната му архитектура в извънградски стил е запазена.
За тези, които не търсят този стил на живот - близо до парк, Кръстова Вада (районът на юг от мола Paradise), Дианабад, Гоце Делчев и Стрелбище са чудесен вариант. Цените обикновено са по-ниски от по-горе описаните квартали и инфраструктурата на тези райони се подобрява с помощта на финансиране от ЕС. Тези райони успешно съчетават сгради от 60-те години и нови сгради, построени след 2000 г., нови жилищни комплекси, местни пазари и търговски райони.