0700 15 15 1 02 980 20 68

Биофилен дизайн: природата влиза в офиса

На фокус

Биофилен дизайн: природата влиза в офиса

Публикувано

20/03/2023

Биофилен дизайн: природата влиза в офиса

Новото еко течение в интериорния дизайн


Създаването на удобна, комфортна и здравословна работна среда, която предразполага към продуктивен труд, е стремеж за много компании. Все повече работодатели се стремят да създадат неповторима атмосфера на работа, така че служителите да се чувстват като у дома.  


Биофилният дизайн идва като естествено продължение на желанието за изграждане на здравословна и вдъхновяваща работна среда. Това е еко течение в интериорния дизайн, което се стреми да свърже по-тясно хората с природата, преобразявайки по уникален начин градската среда и офис пространствата. В пост-Ковид периода концепцията за връзката човек-природа в дизайна се превърна в новият глобален тренд. 


Според множество проучвания интегрирането на природни елементи като растения, земни цветове, естествена светлина и материали, оказва изключително влияние за по-добро психично здраве, насърчава положителните емоции и намалява отрицателните такива. 


Връзката между зелените площи и общото благосъстояние на работното място  е тема на съвместно изследване на университетите Кардиф, Ексетър, Куинсланд и Грьонинген. Резултатите показват, че озеленяването на офиса увеличава производителността с 15% и повишава усещането за благосъстояние на 40% от служителите. Психологът д-р Крейг Найт от университета Ексетър и неговите колеги изучават проблема от 10 години. Те потвърждават, че служителите са с 15% по-продуктивни, когато заобикалящата ги среда е с растения и природни елементи. 


Ползи от прилагането на биофилен дизайн в офиса


  • Повишава производителност

Зеленината на растенията и съзерцаването на природни гледки оказват благотворно влияние върху настроението, повишава креативността и производителността. Всичко това кара хората да се чувстват по-спокойни и по-фокусирани.


  • Намалява стреса

Научно доказано е, че зеленият цвят е силно свързан с природата като намалява стреса и насърчава усещането за спокойствие и комфорт. Въвеждането на повече зелен цвят чрез добавяне на растения е алтернативен и красив начин за намаляване на стреса.


  • Намалява фоновия шум

Доказано е, че растенията абсорбират звука и намаляват ехото, допринасяйки за една по-спокойна и по-приятна работна среда. Добавянето на живи зелени стени са красив акцент, който ще помогне за филтриране и абсорбиране на излишните шумове.


  • Пречиства въздуха 

Растенията и дърветата овлажняват и пречистват въздуха, като насищат помещенията с кислород. Те намаляват нивата на прахови частици и поддържат постоянни нива на стайната температура. Всичко това подобрява дишането и засилва имунитета на хората. Доказано е, че по-екологичното офис пространство може да намали болничните дни на човек на година с до 1,6 дни.


Офиси, вдъхновен от природата 


Централата на Adobe в Калифорния, офисът на Google в Дъблин и на SAP във Виена са прекрасен пример за биофилен дизайн на работно пространство.Централата на Adobe в КалифорнияОфисът на Google в Дъблин Офисът на SAP във Виена

Интегриране на биофилния дизайн в интериора: Природата в съвременните офиси. Съвременният пазар на труда се характеризира със силна конкуренция за най-добрите кадри. За компаниите, които искат да привлекат и задържат изключителни служители, създаването на вдъхновяващи офис среди е ключов фактор.В този контекст, биофилният дизайн - (интегрирането на природни елементи и природни структури в офисната среда) - изпъква като иновативен начин за постигане на тази цел.Привличане на нови служители посредством биофилен дизайн


Креативност и продуктивност Зелените растения, естествената светлина и звуците на природата не само придават оазис на спокойствие в офиса, но и насърчават сътрудничеството и иновациите. Талантливите хора се привличат от работна среда, която ги вдъхновява и им предоставя необходимата свобода да изразяват идеи.По-добро здраве и пребиваване Биофилният дизайн се свързва с подобрено здраве и благосъстояние на служителите. Наличието на растения в офиса не само подобрява качеството на въздуха, но и намалява стреса. Тази обстановка подкрепя физическото и психическо здраве, което е от съществено значение за талантливите хора, които търсят работодатели, които се грижат и ги подкрепят.Устойчивост и отговорностБизнесът, който инвестира в биофилен дизайн, демонстрира своята ангажираност към устойчивостта и отговорността към здравето на служителите. Тази ангажираност привлича хора, които споделят същите ценности. Всеки, който търси работодател, желаещ да намали своя околен отпечатък и да подкрепи екологичните практики, ще се привлече от офис, който е обединен с природата.


Струва ли си да вкараме биофилен дизайн в офиса


Инвестирането в биофилен дизайн е страхотен избор за всеки офис, за визията и ефективността. Първоначалните разходи за включване на природни елементи могат да бъдат значителни. Тези разходи обаче обикновено се компенсират от значителни икономии в по-дългосрочен план


Разполагането на биофилни дизайнерски елементи като живи стени и широки прозорци за естествена светлина намалява потреблението на енергия. 


Издигането на биофилен дизайн в рамките на съществуваща корпоративна структура изисква внимателно планиране и инвестиции. Компаниите трябва да вземат предвид не само преките разходи за материали и монтаж, но и потенциалните смущения по време на изпълнението. 


Въпреки тези предизвикателства, възвръщаемостта на инвестициите е  изключително благоприятна. Повишената производителност на служителите и подобреното здраве са сред измеримите ползи, които допринасят за тази възвръщаемост на инвестициите. Освен това имотите с биофилен дизайн обикновено имат по-висока пазарна стойност и привличат по-голям интерес от страна на потенциалните наематели и купувачи.


Енергийна ефективност с биофилен дизайн


Интегрирането на биофилния дизайн в офис пространствата обединява устойчивостта с енергийната ефективност, като формира стратегически подход, който е от полза както за околната среда, така и за бизнеса. Издигането на биофилен дизайн може значително да повлияе на потреблението на енергия чрез използване на природните ресурси. Големите и широки прозорци ще допринесе за температурата и светлината в архитектурния дизайн на помещението. 


Включването на растения и зелени площи в дизайна на офисите допринася за икономия на енергия. Те действат като естествени въздушни филтри и помагат за регулирането на температурата в помещенията. Този биологичен процес намалява натоварването на системите за отопление, вентилация и климатизация, което води до по-ниски сметки за енергия. 


Mатериалите, използвани в биофилния дизайн, като бамбук и регенерирана дървесина, са устойчиви и имат по-ниски производствени енергийни изисквания в сравнение с традиционните строителни материали.


Сградите, в които са възприети биофилни принципи, често се разглеждат като пионери в корпоративната отговорност към изменението на климата. По този начин предприятията, които инвестират в биофилен дизайн, не само подобряват работното си пространство, но и се позиционират като лидери в областта на екологичното управление.


Как да вкараме този дизайн в нашият офис


Включването на биофилни елементи в съществуващите сгради започва със стратегическо планиране и оценка на настоящата инфраструктура. Издигането на биофилен дизайн в установена среда изисква идентифициране на области, в които природните елементи могат да бъдат ефективно интегрирани. Започнете с оценка на наличието на естествена светлина и нивата на качество на въздуха, за да определите осъществимите подобрения.


Въвеждането на стайни растения е проста, икономически ефективна първа стъпка. Изберете видове, които виреят добре в помещенията и изискват минимална поддръжка. Помислете за инсталиране на живи стени или зелени прегради, за да подобрите качеството на въздуха и естетическата привлекателност. Въвеждането на водни елементи също може да подобри нивата на влажност и чистотата на въздуха.


За по-обширни промени помислете за подмяна на традиционните прозорци с по-големи, енергийно ефективни, които увеличават максимално естествената светлина. Проучете възможностите за поставяне на покривни прозорци в зони без пряк достъп до прозорци. 


Всяка промяна трябва да има за цел да се съгласува със съществуващия дизайн на сградата, като се осигури безпроблемно интегриране на природните елементи. Тези стъпки не само преобразяват работното пространство, но и насърчават по-здравословна среда за обитателите.


По-добра корпоративна среда


Засилване на корпоративната култура Биофилният дизайн може да бъде интегриран в корпоративната култура, която насърчава екологични и устойчиви практики. Съвременните служители ценят ангажимента на компанията към отговорността и желанието за съхранение на околната среда. Това подпомага задържането на талантите.


Ролята на технологиите в биофилния дизайн


Технологичните иновации също играят важна роля в биофилния дизайн. Сензори и умни системи могат да се използват за автоматично регулиране на светлината, температурата и влажността в офиса в реално време, съобразявайки се с желанията и нуждите на служителите.Това не само подобрява комфорта, но и намалява консумацията на енергия и ресурси. 


Бъдещето на биофилния дизайн в офисите


Прогнозираме, че биофилният дизайн ще продължи да се развива и да интегрират все по-иновативни решения. Офисите на бъдещето вероятно ще комбинират традиционния дизайн с високотехнологични и биофилни елементи, за да създадат идеалната работна среда за съвременните служители. Създаването на биофилен офис е не само иновативен дизайн, но и инвестиция в хората и бъдещето на компанията. Този подход привлича и задържа талантите и създава работна среда, която подкрепя здравето, креативността и устойчивостта. Това е не само модерен стил на офиса, но и стратегически инструмент за успешен бизнес.


Прочетете повече от блога на First.bg:

Какво трябва да знаете за недвижимите имоти

Как да подготвите имота си за продажба