0700 15 15 1 02 980 20 68

Биофилен дизайн: природата влиза в офиса

На фокус

Биофилен дизайн: природата влиза в офиса

Публикувано

20/03/2023

Биофилен дизайн: природата влиза в офиса

Новото еко течение в интериорния дизайн


Създаването на удобна, комфортна и здравословна работна среда, която предразполага към продуктивен труд, е стремеж за много компании. Все повече работодатели се стремят да създадат неповторима атмосфера на работа, така че служителите да се чувстват като у дома.  


Биофилният дизайн идва като естествено продължение на желанието за изграждане на здравословна и вдъхновяваща работна среда. Това е еко течение в интериорния дизайн, което се стреми да свърже по-тясно хората с природата, преобразявайки по уникален начин градската среда и офис пространствата. В пост-Ковид периода концепцията за връзката човек-природа в дизайна се превърна в новият глобален тренд. 


Според множество проучвания интегрирането на природни елементи като растения, земни цветове, естествена светлина и материали, оказва изключително влияние за по-добро психично здраве, насърчава положителните емоции и намалява отрицателните такива. 


Връзката между зелените площи и общото благосъстояние на работното място  е тема на съвместно изследване на университетите Кардиф, Ексетър, Куинсланд и Грьонинген. Резултатите показват, че озеленяването на офиса увеличава производителността с 15% и повишава усещането за благосъстояние на 40% от служителите. Психологът д-р Крейг Найт от университета Ексетър и неговите колеги изучават проблема от 10 години. Те потвърждават, че служителите са с 15% по-продуктивни, когато заобикалящата ги среда е с растения и природни елементи. 


Ползи от прилагането на биофилен дизайн в офиса


  • Повишава производителност

Зеленината на растенията и съзерцаването на природни гледки оказват благотворно влияние върху настроението, повишава креативността и производителността. Всичко това кара хората да се чувстват по-спокойни и по-фокусирани.


  • Намалява стреса

Научно доказано е, че зеленият цвят е силно свързан с природата като намалява стреса и насърчава усещането за спокойствие и комфорт. Въвеждането на повече зелен цвят чрез добавяне на растения е алтернативен и красив начин за намаляване на стреса.


  • Намалява фоновия шум

Доказано е, че растенията абсорбират звука и намаляват ехото, допринасяйки за една по-спокойна и по-приятна работна среда. Добавянето на живи зелени стени са красив акцент, който ще помогне за филтриране и абсорбиране на излишните шумове.


  • Пречиства въздуха 

Растенията и дърветата овлажняват и пречистват въздуха, като насищат помещенията с кислород. Те намаляват нивата на прахови частици и поддържат постоянни нива на стайната температура. Всичко това подобрява дишането и засилва имунитета на хората. Доказано е, че по-екологичното офис пространство може да намали болничните дни на човек на година с до 1,6 дни.


Офиси, вдъхновен от природата 


Централата на Adobe в Калифорния, офисът на Google в Дъблин и на SAP във Виена са прекрасен пример за биофилен дизайн на работно пространство.Централата на Adobe в КалифорнияОфисът на Google в Дъблин Офисът на SAP във Виена