0700 15 15 1 02 980 20 68

Биофилен дизайн: природата влиза в офиса

На фокус

Биофилен дизайн: природата влиза в офиса

Публикувано

20/03/2023

Биофилен дизайн: природата влиза в офиса

Новото еко течение в интериорния дизайн


Създаването на удобна, комфортна и здравословна работна среда, която предразполага към продуктивен труд, е стремеж за много компании. Все повече работодатели се стремят да създадат неповторима атмосфера на работа, така че служителите да се чувстват като у дома.  


Биофилният дизайн идва като естествено продължение на желанието за изграждане на здравословна и вдъхновяваща работна среда. Това е еко течение в интериорния дизайн, което се стреми да свърже по-тясно хората с природата, преобразявайки по уникален начин градската среда и офис пространствата. В пост-Ковид периода концепцията за връзката човек-природа в дизайна се превърна в новият глобален тренд. 


Според множество проучвания интегрирането на природни елементи като растения, земни цветове, естествена светлина и материали, оказва изключително влияние за по-добро психично здраве, насърчава положителните емоции и намалява отрицателните такива. 


Връзката между зелените площи и общото благосъстояние на работното място  е тема на съвместно изследване на университетите Кардиф, Ексетър, Куинсланд и Грьонинген. Резултатите показват, че озеленяването на офиса увеличава производителността с 15% и повишава усещането за благосъстояние на 40% от служителите. Психологът д-р Крейг Найт от университета Ексетър и неговите колеги изучават проблема от 10 години. Те потвърждават, че служителите са с 15% по-продуктивни, когато заобикалящата ги среда е с растения и природни елементи. 


Ползи от прилагането на биофилен дизайн в офиса


  • Повишава производителност

Зеленината на растенията и съзерцаването на природни гледки оказват благотворно влияние върху настроението, повишава креативността и производителността. Всичко това кара хората да се чувстват по-спокойни и по-фокусирани.


  • Намалява стреса

Научно доказано е, че зеленият цвят е силно свързан с природата като намалява стреса и насърчава усещането за спокойствие и комфорт. Въвеждането на повече зелен цвят чрез добавяне на растения е алтернативен и красив начин за намаляване на стреса.


  • Намалява фоновия шум

Доказано е, че растенията абсорбират звука и намаляват ехото, допринасяйки за една по-спокойна и по-приятна работна среда. Добавянето на живи зелени стени са красив акцент, който ще помогне за филтриране и абсорбиране на излишните шумове.


  • Пречиства въздуха 

Растенията и дърветата овлажняват и пречистват въздуха, като насищат помещенията с кислород. Те намаляват нивата на прахови частици и поддържат постоянни нива на стайната температура. Всичко това подобрява дишането и засилва имунитета на хората. Доказано е, че по-екологичното офис пространство може да намали болничните дни на човек на година с до 1,6 дни.


Офиси, вдъхновен от природата 


Централата на Adobe в Калифорния, офисът на Google в Дъблин и на SAP във Виена са прекрасен пример за биофилен дизайн на работно пространство.Централата на Adobe в КалифорнияОфисът на Google в Дъблин Офисът на SAP във Виена

Интегриране на биофилния дизайн в интериора: Природата в съвременните офиси. Съвременният пазар на труда се характеризира със силна конкуренция за най-добрите кадри. За компаниите, които искат да привлекат и задържат изключителни служители, създаването на вдъхновяващи офис среди е ключов фактор.В този контекст, биофилният дизайн - (интегрирането на природни елементи и природни структури в офисната среда) - изпъква като иновативен начин за постигане на тази цел.


Привличане на нови служители посредством биофилен дизайн


Креативност и продуктивност Зелените растения, естествената светлина и звуците на природата не само придават оазис на спокойствие в офиса, но и насърчават сътрудничеството и иновациите. Талантливите хора се привличат от работна среда, която ги вдъхновява и им предоставя необходимата свобода да изразяват идеи.По-добро здраве и пребиваване Биофилният дизайн се свързва с подобрено здраве и благосъстояние на служителите. Наличието на растения в офиса не само подобрява качеството на въздуха, но и намалява стреса. Тази обстановка подкрепя физическото и психическо здраве, което е от съществено значение за талантливите хора, които търсят работодатели, които се грижат и ги подкрепят.Устойчивост и отговорностБизнесът, който инвестира в биофилен дизайн, демонстрира своята ангажираност към устойчивостта и отговорността към здравето на служителите. Тази ангажираност привлича хора, които споделят същите ценности. Всеки, който търси работодател, желаещ да намали своя околен отпечатък и да подкрепи екологичните практики, ще се привлече от офис, който е обединен с природата.


По-добра корпоративна среда


Засилване на корпоративната култура Биофилният дизайн може да бъде интегриран в корпоративната култура, която насърчава екологични и устойчиви практики. Съвременните служители ценят ангажимента на компанията към отговорността и желанието за съхранение на околната среда. Това подпомага задържането на талантите.


Ролята на технологиите в биофилния дизайн


Технологичните иновации също играят важна роля в биофилния дизайн. Сензори и умни системи могат да се използват за автоматично регулиране на светлината, температурата и влажността в офиса в реално време, съобразявайки се с желанията и нуждите на служителите.Това не само подобрява комфорта, но и намалява консумацията на енергия и ресурси. 


Бъдещето на биофилния дизайн в офисите


Прогнозираме, че биофилният дизайн ще продължи да се развива и да интегрират все по-иновативни решения. Офисите на бъдещето вероятно ще комбинират традиционния дизайн с високотехнологични и биофилни елементи, за да създадат идеалната работна среда за съвременните служители. Създаването на биофилен офис е не само иновативен дизайн, но и инвестиция в хората и бъдещето на компанията. Този подход привлича и задържа талантите и създава работна среда, която подкрепя здравето, креативността и устойчивостта. Това е не само модерен стил на офиса, но и стратегически инструмент за успешен бизнес.


Прочетете повече от блога на First.bg:

Какво трябва да знаете за недвижимите имоти

Как да подготвите имота си за продажба