0700 15 15 1 02 980 20 68

Стъпка по стъпка в покупката или продажбата на жилище

На фокус

Стъпка по стъпка в покупката или продажбата на жилище

Публикувано

19/10/2018

Стъпка по стъпка в покупката или продажбата на жилище

Покупката на жилище е важно решение, за което трябва да сте емоционално и финансово подготвени. Освен това, добре е да сте запознати с особеностите на пазара и да изберете агенция-партньор в този процес.

1. Услугите на една добра брокерска фирма ще добавят към решенията ви професионална гледна точка, ще ви спестят време в търсене и ще ви осигурят правна подготовка. Ако работите само с една агенция ще намалите обичайния размер на комисионата от 2,5%-3%.

2. Изчислете максималните средства, с които разполагате и се придържайте към тази цифра. Възможностите ви трябва да позволяват инвестиция от поне 20-25% от цената на едно жилище – останалото може да бъде покрито с банков кредит.

3. Направете списък със задължителните характеристики, които трябва да притежава бъдещият ви дом – местоположение, тип строителство, големина и т.н. Добре е да сте наясно с какво можете и с какво е невъзможно да направите компромис.

4. Имайте търпение! Търсенето може да трае няколко месеца. Процесът може да бъде значително облекчен, ако се доверите на агенция за недвижими имоти, която да подбере имотите, доближаващи се максимално до вашите желания. Ако търсите сами в сайтове за безплатни обяви, пресата или социалните мрежи, рискувате да попаднете на некачествен имот или фалшива обява.

5. Отделете време за огледите. Бързате ли може да пропуснете важен детайл от особеностите на имота или въпрос, който да остане незададен и да ви накара да се колебаете в последствие.

6. Когато откриете своя мечтан дом, можете да преговаряте за по-ниска цена. Някои купувачи таят недоверие към депозитите от 1000-2000 евро, които запазват имота до подписването на предварителен договор. Това може да доведе до ситуация, в която някой друг купувач да вземе „под носа“ ви одобреното жилище. Брокерите на недвижими имоти знаят как да водят този тип преговори така, че да ви осигурят най-изгодната сделка.

7. Сключете предварителен договор, в който да са описани всички подробности по бъдещата сделка – срокове, суми, необходими документи и т.н. Брокерите са наясно с всичко това и могат да следят за правилното формулиране на ангажиментите на двете страни.

8. Окончателният договор се подписва след като бъдат направени всички необходими проверки – за тежести върху имота, за изрядност на документите, остатъчни плащания. След това можете да вземете в ръцете си ключовете за новия си дом!

1. Независимо дали ще продавате дългогодишното си жилище или чисто нов имот, който няма емоционална стойност за вас, подгответе се за процеса на продажба. И тук, както при купувачите, агенцията за недвижими имоти ще бъде ваш партньор в определянето на най-добра цена, спрямо особеностите на пазара.

2. Проучването на пазара в района, в който е имотът ви е първата стъпка. Внимавайте да не поставите прекалено висока цена, защото това ще отблъсне купувачите.

3. Приведете имота в търговски вид! Пребоядисайте стените, почистете всичко, премахнете излишни вещи или строителни материали, погрижете се за декора. И най-малкият дефект може да стане причина за предоговаряне на цената.

4. Цялата статия, можете да прочетете тук. 

Последвайте ни и във Facebook & Instagram.