0700 15 15 1 02 980 20 68

Пътеводител на коледните базари в София

На фокус

Пътеводител на коледните базари в София

Публикувано

08/12/2022

Пътеводител на коледните базари в София

10 приказни места, които да посетите през декември


Декември безспорно е любимото време от годината! Студен месец, който носи много топлина, семеен уют и настроение повече от всеки друг. По традиция редица градове в света се потапят в приказката на предстоящите празници, площади и централни улици се изпълват с пищна украса и коледни базари.


От няколко години София също впечатлява с неповторима атмосфера и голям брой атракции. Тази година в столицата има рекорден брой базари – над 10, разположени в различни райони на града. Атмосферата се допълва от ледена пързалка и великолепна 10-метрова елха.


В приказните градчета има всичко - от разнообразни кулинарни и пивки изкушения, музика, театрални представление до ръчно изработени изделия.


Леден парк „София“ 


Най-големият леден парк на Балканите се намира в София. Ice Park Sofia е разположен в Княжеската градина, между Орлов мост и Софийски университет. Атракционът е с впечатляваща ледена площ от 3500 кв. м. и включва 500 м. ледени алеи със светещи рамки, което е колкото половин футболно игрище. Леден парк „София“ е оформен по модел на известната ледена пързалка пред сградата на общината във Виена.


Работното време е всеки ден от 11.00 до 22.00 ч. с четири двучасови сесии на ден: 11.00-13.00 ч., 14.00-16.00 ч., 17.00-19.00 ч. и 20.00-22.00 ч. с едночасова почивка за почистване на леда. Повече информация може да откриете в официалната страница тук.  


Sofia Christmas Fest


Коледното градче се намира в парка и пространството при зала 6 на НДК. За първи път, освен разнообразни културни събития за малки и големи, посетителите имат възможността да гледат срещите от Световното първенство по футбол в специална фен зона MONDIAL CAMP 2022. Sofia Christmas Fest ще продължи до 25 декември.  Повече информация тук. 


Немски коледен базар


Традиционният немски базар е разположил дървените си къщички в Градската градина до пл. „Александър Батенберг“. В тематичните къщички ще откриете много ръчно изработени сувенири и подаръци. Организаторите са подготвили и специална къща за снимки и детска работилница. Базарът ще радва софиянци до 22 декември. Повече информация тук.


 „Коледен парк София“


Коледният парк е „завзел“ емблематичния площад „Славейков“ и ще остане там до 30 декември. В съпътстващата програма са предвидени участия на младежки и детски хорове, различни музикални формации и театрални представления. В дървените къщички може да закупите произведения на талантливи творци и фермерски продукти от местни производители.  


Коледен базар на ул. „Съборна“


Софиянци и гостите на столицата ще имат възможност да опитат най-добри кулинарни идеи за празници, представени от шеф готвачи от известни столични заведения. Основен акцент в програма е благотворителната инициатива за събиране на храна за хора в неравностойно положение под мотото „Подари топла Коледа и усмивка на човек в нужда“.Извън центъра Столична община организира коледни пазари на  Женския пазар, на пазара при Римската стена. В парк „Възраждане“, от 9 декември до 2 януари, ще бъде изложена най-голямата у нас композиция, пресъздаваща сцената на Рождество Христово. По-кратки като продължителност, но тематични, ще бъдат коледните събития в „Нови Искър" – съответно от 20 до 21 декември, „Герена"  – от 20 до 23 декември и „Северен парк" – от 20 до 31 декември.