0700 15 15 1 02 980 20 68

Специална изложба в сграда B-52 по време на „КвАРТал Фестивал, 2022: Малките неща“

На фокус

Специална изложба в сграда B-52 по време на „КвАРТал Фестивал, 2022: Малките неща“

Публикувано

07/09/2022

Специална изложба в сграда B-52 по време на „КвАРТал Фестивал, 2022: Малките неща“


First Estates излиза извън рамките на традиционното възприятие за недвижими имоти и ден на отворените врати. С радост споделяме, че ще бъдем част от "КвАРТал Фестивал, 2022: Малките неща"!  Под този надслов в дните 16, 17, 18 септември ще се проведе за седма поредна година градски фест, който ще се разпростре върху познатия периметър между булевардите „Дондуков“, „Васил Левски“, „Сливница“ и „Мария Луиза“. КвАРТал Фестивал ще докаже на всички жители и гости на столицата, че и София може да има свое собствено място за култура, забавление и активен начин на живот!


B-52 – там, където архитектурата среща изкуството

B-52 - там, където архитектурата среща изкуството


Артсъбитието е част от инициативата за артквартал в София и има за цел да покаже културния потенциал на района, в който се намира уникалната сграда B-52, уютно сгушена на ул. Будапеща 52. 


Със своя ретро чар и изчистена визия тя се вписва хармонично в историческия квартал. В трите дни на фестивала First Estates oтваря вратите на една от градските къщи, за да превърне пространството в център за съвременно изкуство и място за културни събития.


Изкуството им отива - майка, баща и син правят обща изложба в сграда B-52

Изкуството им отива - майка, баща и син правят обща изложба


в сграда B-52 First Estates и сграда B-52 представят изложбата „ПЪТЯТ КЪМ ЗАВЪРШЕКА“ на ИВАЙЛО САВОВ, ХЕЛЕН ЗАКА и ЗАХАРИ ПОПОВ. Талантливото семейство ще направи едно артистично докосване до публиката в неподправена градска среда.  


Потопете се в света на изкуството и посетете експозицията с уникални скулптури, цветни и графични творби. Всеки, който хареса скултура или картина, може спокойно да я закупи на място.


Ивайло Савов

ИВАЙЛО САВОВ е от водещите имена в съвременната българска скулптура с участие в Европейските салони на изкуството: EUROP ART, Женева – представен от френската галерия „Леал“, Париж – 1992 MERK ART, Лугано – представен от швейцарската галерия „Zabbeni”- 2004 HART EXPO”, Барселона – представен от испанската „Art Nou Mill. Leni” – 2016. Неговите произведения са притежание на фондации, компании и колекционери от 33 държави от Европа, Русия, САЩ, Канада, Бразилия, Еквадор, Куба, Ливан, Израел, Малайзия, Китай, Индия и Япония. Работи с аукционна къща „Отел де Вант“, Женева от 2004.


Основен акцент в експозицията ще е „Пейка за влюбени“ - бронзова скулптура с цветно стъкло. „Закрилата“, „Орфей“ и „Композиция“ са част от заглавия на скулптурни композиции и отделни пластики, които ще могат да се видят на място.ХЕЛЕН ЗАКА е артистичният псевдоним на авторката на картини Елена Захариева. Родена в София, завършва „Френска филология“ в СУ „Св. Климент Охридски“, учи и в художествена академия в Париж. Работи предимно в областта на монотипията.


В трите дни на КвАРТал Фестивал картините на Хелен Зака ще оживеят в интериорното пространство на една от уникалните градски къща в сградата на B-52. „Гора“, „Жега“, „Кратка среща“, Летен дъжд“ и „Утро“ са част от творбите, които ще провокират въображението на посетителите.ЗАХАРИ ПОПОВ е роден в София, завършва Международен лицей, Ферие-Волтер (Франция) през 2008 г., учи Политология в Университетите в Лозана и Киото. Магистър е по медийно и културно производство в Университет S.O.A.S., Лондон.


Той е потомствен художник, едно от онези деца, които още от зародиш носят изкуството в себе си. Израснал в семейство на творци, той се влюбва в изкуството и културата. Зак, както го наричат приятелите, е майстор на четката. Страстта си към рисуването той ще пренесе върху фасадата на B-52. Пред очите на публиката той ще рисува тематичен графит върху трафопоста на сградата.