0700 15 15 1 02 980 20 68

Изиграй скуката през зимата в София!

Индустрията отблизо

Изиграй скуката през зимата в София!

Публикувано

15/01/2020

Изиграй скуката през зимата в София!

За повечето, зимата се свързва със студ, оскъдна дневна светлина и преобладаваща скука. Следващите редове идват на помощ, за да успеете да погледнете на зимата с други очи. В София и в покрайнините, се крият няколко възможности, които ще подобрят настроението ви след отминалите празници. А защо не и да заобичате зимата? 

Неслучайно започваме с нея. Близостта на Витоша до София е може би едно от най-големите предимства на столицата. Тя е пета по височина планина, което я прави една от високите в България. Какво по-близко зимно място от това? Точно заради доволното количество сняг от Декември до Април, което покрива склоновете ѝ, предлага много зимни дейности, в които да се спуснете. Ако не знаете откъде да започнете, добра възможност да я преоткриете през зимата, е да се включите в световния празник на снега на 26 януари. Тогава ще бъдат организирани различни състезания, снежно колоездене, ски спускания и много други дейности, по време на които няма да скучаете. Зимните хижи в западната част на планината пък предлагат топло настаняване след дългия преход.

Една непринудена разходка в парка винаги е добра идея, особено ако през нощта е навалял пресен сняг. Наред с добре познатите „Борисова градина“ и „Южен парк“, препоръчвам и парка на Военната академия, който е особено живописен през зимата. Той е създаден още през 1906 г., а сградата на самото военно училище, наподобяваща замък, е паметник на културата. Ако продължите и след нея може да комбинирате и с посещение на Военноисторическия музей. В периферията на София се крие друго бижу, което е по-често посещавано през пролетта и лятото, а именно парк-музей „Врана“. Мястото се превръща в истинска зимна приказка при прясно навалял сняг и по време на този сезон също може да ви накара да се влюбите в него. Чистият въздух, автентичните дървесни видове, пренесени тук от цял свят и широките алеи с пейки, определено ще разнообрази деня ви и същевременно ще се почувствате сякаш сте в някоя скандинавска държава.

Междувременно научете как да направите дома си по-уютен през зимата. 

Кънките на лед определено не са за всеки, но са чудесен начин за комбинирате забавно изживяване с полезно за тялото движение. Макар и далеч да не сме страна с добре развит спорт на лед, интересът през последните години непрекъснато нараства. Любимо място през зимата е сезонната ледена пързалка на езерото „Ариана“. Целогодишно работи и леденият терен в Зимния дворец в Студентски град. Друга алтернатива, като част от усилията за повишаване на спортната култура в София, е ледената пързалка в Зона Б-5, където и инструктори могат да дадат първите уроци на най-запалените ентусиасти.

Топъл минерален басейн на открито винаги е добра идея. Горещата пара контрастира на зимния пейзаж наоколо. И макар за България гледката често да е екзотична – хора по бански навън през зимата, каляването на студ се практикува редовно в северните части на континента. Най-вероятно вече се сетихте за кое място говоря – минералния басейн на брега на Панчаревското езеро. Водата в него е над 30 градуса дори и през Януари, а ако ви стане студено може да влезете в сауната или парната баня. За разликата от лятото, когато паркирането е истинско предизвикателство, мястото е много по-спокойно през зимните уикенди. Защо не пробвате моржуване тази зима? 

Ако пък тези зимни занимания са ви вече добре познати и искате нещо по-вълнуващо извън града, то следващото предложение може да ви хареса. През януари и февруари има множество кукерски фестивали в малките населени места около София. В тях взимат участия малки и големи от различни части на страната, в селата се палят сурвакарски огньове, а в повечето случаи има и конкурсна програма. Те се организират с цел да изгонят лошите сили, а с тях и да го изгонят зимата. Все още ли сте на мнение, че истински искате да се сбогувате с тези разнообрази снежни удоволствия, които зимата предлага?

Автор: Николай Шабарков

Ако статията ви е харесала, следете редовно публикациите в блога и харесайте официалните ни Facebook, Instagram & LinkedIn страници за актуални новини от света на имотите.