0700 15 15 1 02 980 20 68

Как да превърнем балкона си в красив оазис

Представяме

Как да превърнем балкона си в красив оазис

Публикувано

11/07/2019

Как да превърнем балкона си в красив оазис

Живеейки в големите градове, често се сблъскваме с ограниченото пространство и борбата за зеленина в живота ни. За щастие и най – малкия балкон може да се превърне в част от рая. Затова ви представяме няколко идеи и стила, които да направят терасата ви в красив зелен оазис.

Близо 90% от населението на света прекарва около 22 часа на ден в домове, училища, офиси или превозни средства, като по-голямата част от нашето време (средно 92%) се изразходва в затворени пространства без слънчева светлина или чист въздух.

Така че не е изненадващо да видим, че когато дните станат по-дълги и температурите започнат да се покачват, да се активизира естествено желание да излезем на открито сред природата. В унисон с това желание се стремим да се разширим и обогатим зелените пространства и в нашите домове, започвайки от балкона, терасата и стигнем до двора. По този начин можем да подобрим както нашето физическо, така и психическо здраве.

За тези, които искат да обединят прагматизма и свободното време, могат да превърнат домашната тераса в източник на аромати и вкусове. Конструкциите за вертикални градини се срещат вече и в търговската мрежа, но с помощта на малко инструменти човек може и сам да изгради ефектно решения за своите подправки и декоративни плодове. Съчетанието на ядливи растения като ягоди, малини, касис, чери домати или люти чушки с ароматни подпрашки като мента, мащерка, босилек и т.н. прави открояващите се и необичайни градини основна тенденция за 2019 година.

Търсите по-романтична градина? Внесете воден елемент – огледало, скулптура или шадраван. Използването на водни растения е повече от просто евъргрийни, тези видове ще внесат свежест в горещо и задушно лято.

Съществуват безброй видове, които са идеални за домашни тераси, включително и джуджеви сортове, които могат да цъфтят дори в малка купа с вода.

Въпреки че, ако имате пространство и по-голям съд, можете да сдвоите водните лилии с малки риби и други водни растения, като водна леща (Lemna major), за да създадете цяла миниатюрна екосистема.

Ако искате да придадете по-екзотична визия на терасата си, можете да създадете очарователна тропическа градина, използвайки наличната интериорна растителност, която през студените месеци декорира и освежава дома ви, а през летните изнасяте навън. Различните видове палми, драцени, банани, бенджамини и ружи ще придадат усещането за тропически остров, в забързаната градска среда.

Създаването на екологични градини е ключово за променящия се климат. Това е и основна тенденция за 2019 г.  Наблюдаваме създаването на все повече екологични градини, за да се справим с екстремните метеорологични условия, наблюдавани в цяла Европа през последните години. Тенденцията е да се използват правилните растения за условията на всяка градина или растителна композиция. При нея се цели съхраняването на водните ресурси и оползотворяването на излишната вода, която се събира и след това се използва отново. Подбират се естествени за средата видове и се все повече сухоустойчиви растения от семейството на кактусите и сукулентите (като съществуват характерни видове и за България). Използват се все повече кашпи и саксии със системи за акумулиране на водата и повторното ѝ използване.

Отразяването на последната зелена мания е конкурсът, организиран от Столична община за "Зелени решения за София" за най-добре озеленена тераса и "екстериорно вертикално или покривно озеленяване на сграда".

Материалът е подготвен в колаборация между Botanic Lab и First Estates.

Ако статията ви е харесала, следете редовно публикациите в блога и харесайте официалните ни Facebook, Instagram & LinkedIn страници за актуални новини от света на имотите.