0700 15 15 1 02 980 20 68

5 водещи тенденции в екстериорното озеленяване през 2019 година

Представяме

5 водещи тенденции в екстериорното озеленяване през 2019 година

Публикувано

04/06/2019

5 водещи тенденции в екстериорното озеленяване през 2019 година

Екстериорното озеленяване често е задължителен елемент от дворното пространство, който подчертава уникалността на съответния стил на прилежаща сграда - къща, кооперация, вила, доближава ни до природата и може да разгърне по интересен начин концепцията за конкретно пространство.

Затова днес ще споделим няколко тенденции в озеленяването, които смятаме, че ще ни водят в избора на растителност и ще завладеят в следващите 12 месеца, а защо не и за по-дълго:

Следвайки световните дизайн течения в екстериорните проекти, озеленяването излиза от типичната си роля и започва да придобива други функции.

Функционалните елементи вече не са смело архитектурно решение, а по-скоро необходимост в днешното търсене от страна на потребителите. Те търсят комплексни функции на открито, които са умело проектирани, за да служат за повече от една цели  - преградна стена с озеленяване, пейка с вградена кашпа за цветя, маса, която в центъра позволява да се интегрира дърво или храст и т.н.

Много хора искат красива градина, но колко от тях наистина не са готови да се ангажират с поддръжката й, която отнема твърде много от времето и усилия. Заради забързания живот, липсата на време и умения за поддръжка на екстериорно озеленяване, биха предпочели да имат градина, която да им предлага спокойна среда за почивка, с малко вложени усилия. Затова често се търсят растителни видове, които изискват по-малко грижи или такива на по-голям интервал от време. Основните видове, които се използват са предимно многогодишни растения, които се групират въз основа количеството вода от което се нуждаят.

Тенденцията за по-здравословен начин на живот, особено в градските и крайградските райони, където качеството на средата не е в помощ на здравето ни, много млади хора търсят начин сами да отглеждат градински растения за директна консумация - най-вече подправки. Вече има много решения за мини билкова градина, които позволяват терасиране при малки пространства, решения за автоматизирано напояване и дори мониторинг на отглеждането от дистанция, благодарение на новите технологии.

Най-големите тенденции в технологиите включват начини за подобряване и персонализиране на откритите пространства. Това е вълнуващо време за озеленяване, където технологиите се синхронизират с нашия двор. Все по-популярни стават селективните системи за напояване, мобилните приложенията за управление на осветлението в градината, безжични озвучителни системи за допълнително забавление и създаване на атмосфера, както и вертикалните градини за консумация.

Изграждането на уединено кътче в дворното пространството,  заобиколено от буйна растителност обикновено се оказва желано за онези, които има нужда от усамотение, почивка и тишина. Този тип екстериорни решения могат да бъдат допълнени и от водно допълнение, което засилва усещането за естествена природна среда.

За Botanic Lab

"Botanic Lab има мисията да подобрява микроклимата на затворените градски пространства, благодарение на лесни за отглеждане растения. Те създават и предлагат продукти и услуги, които са с добавена стойност за по-добър и зелен живот у дома, там където работите, почивате си, храните се или пък се забавлявате."

Материалът е подготвен в колаборация между Botanic Lab и First Estates.

Ако статията ви е харесала, следете редовно публикациите в блога и харесайте официалните ни Facebook & Instagram страници за актуални новини от света на имотите.