0700 15 15 1 02 980 20 68

Защо да инвестираме в системи за автоматизация за дома?

На фокус

Защо да инвестираме в системи за автоматизация за дома?

Публикувано

26/02/2019

Защо да инвестираме в системи за автоматизация за дома?

В тази статия ще ви дадем един малко по-различен поглед върху нещата: този на инвеститора или с други думи на човека, за когото цифрите са най-важни.

В предишните теми коментирахме плюсовете за потребителите на системите „умен дом“: комфорт, икономичност, сигурност и забавление. Същевременно на тях се гледа като на скъп и ненадежден лукс, а всъщност реалността е друга.

Технологията, която стои зад най-популярните системи за автоматизация, е така нареченият протокол за комуникация „KNX”. Той е единственият световнопризнат стандарт за автоматизация на жилищни, обществени и хотелски проекти, който се поддържа от над 450 производители, университети и развойни центрове в световен мащаб.

Защо това е важно за инвеститорите? Защото те не се обвързват с конкретна фирма или доставчик на решения. „KNX“ система може да бъде изградена, сервизирана и поддържана от всяка сертифицирана интеграторска фирма. В България партньорите са над 60, в Германия - над 15 000, а в Европа – над 100 000! Всеки един продукт може да бъде заменен с аналог на друг производител и това няма да повлияе по никакъв начин на функционирането на системата – изключително важен плюс за всеки инвеститор.

Един от най-често срещаните методи за изграждане на система за „умен дом“ е окабеляване, което дава възможност, както за стандартна електрическа инсталация, така и за автоматизирана. Това дава свободата всеки собственик сам да реши дали (и кога) да има автоматизация в дома си. Опитът ни показва, че много по-рядко срещаме въпроса ‘Дали?’, за разлика от ‘Кога?’

От една страна инсталирането на подобна система без нужда от допълнителни ремонти е ценна добавена стойност за собствениците, а от друга, е стратегически ход за инвеститорите да покажат своята уникалност, новаторско мислене и послание към пазара.

Да се върнем отново към цифрите. Изследване в Германия сочи, че адаптирането на стандартните инсталации към възможности и за автоматизиране, нараства бюджетът само по част ’Електро’ с 4-6%. На другата страна на везната се появяват изгледи за увеличение на продажната цена с 8-15%! Даваме си сметка за това, че не говорим за България и реалността при нас е по-различна, но заедно с това бихме искали да споделим, че първите такива проекти са факт и у нас.

Възможността за бърза промяна на системите в дома, съчетана с предложение към семейството, закупило 3-стаен апартамент да управлява осветлението, отоплението, щорите и консуматорите в дома си чрез мобилни устройства, провокира все повече щастливи усмивки на лицата на клиентите на инвеститорите, с които Smartity работят. :)

 

Очаквайте следващата ни тема съвсем скоро, а междувременно следете редовно публикациите на официалните ни Facebook & Instagram страници.