0700 15 15 1 02 980 20 68

Николай Турлаков - гост в `Радиоприемница`

На фокус

Николай Турлаков - гост в `Радиоприемница`

Публикувано

07/11/2018

Николай Турлаков - гост в `Радиоприемница`

В първата седмица, посветена на пазара на недвижими имоти, специален гост в "Радиоприменица" по Радио София, специален гост бе нашият старши консултант Николай Турлаков. 

"Като цяло търсенето и броят на огледите се покачват. Няма сериозна индикация за съществена промяна в тенденцията, поне в близко бъдеще."

Българите все повече купуват по-големи имоти, около и над 65% от сделките са за над 70 000 евро. Причините се крият в няколко фактора:

- по-добрите условия, по които банките отпускат кредити;

- възможността за идване на повече чужденци (авиокомпании откриха още нови курсове до България) раздвижи сделките за отдаване на имоти под наем;

Слуховете за „балон“ в сектора, които едва ли не скоро ще се спука, се спекулация. Няма ги тези условия, които бяха налице преди 10-ина години. Цените догонват нивата отпреди кризата, но броят на сделки все още е далеч от този през 2008 г. Освен това заплатите изминалото десетилетие бележат значителен ръст.

Когато се обърнат към брокер, купувачите могат да бъдат по-сигурни за имота и продавача, защото агенцията проверява инвеститорите, за истинския собственик, евентуална финансова тежест. Все пак такава сделка се прави немного пъти в живота и е твърде рисковано кандидат-купувачът да се подведе или да загуби голяма сума. В случая плащането на посредник е оправдано и е по-добрият ход. Комисионната не е излишно похарчена сума. Брокерът може да предложи по-голям избор, прави анализ за реалната стойност на имота, в сравнение с други от същия квартал и т.н. Съветът е с компаниите за недвижими имоти да се подпише договор, така вие си осигурявате ангажимента на тази агенция.

Чуйте целия разговор с Николай Турлаков ТУК.